Tartozékok, kiegészítők

Csavarok, kerékőrök

 

Csavarok, kerékőrök

 

 

 

Központosító gyűrűk

 

Központosító gyűrűk,
szelepek, kupakok

 

 

Hóláncok

 

Hóláncok

 

Dísztárcsák

 

Dísztárcsák

 

 





Ápoló készítmények

 

Javító eszközök és
ápoló készítmények

 

 

 

Ajándékutalvány

 

Ajándékutalvány

 

 

Parkolás, várakozás

 

Parkolás, várakozás

 

Tatabánya kártya elfogadóhely

 

Tatabánya kártya
elfogadóhely

 

TÉL EURÓPÁBAN

Európa hozzánk legközelebb eső havas országainak téli közlekedési szabályairól tájékozódhatnak itt olvasóink. Összegyűjtöttük, hogy milyen előírások vonatkoznak a téligumi és a hólánc használatára. Téli külföldi utazás előtt állóknak, vagy hazánkon kívüli munkavállalóknak érdemes tájékozódni.

MAGYARORSZÁG

Hazánkban még nem vezették be a kötelező téligumi használatot, azonban a biztonságos közlekedés miatt mindenkinek ajánlott.
A téli időjárási és útviszonyok függvényében a közútkezelő kihelyezheti a „Hólánc használata kötelező” táblát. A táblával jelölt útszakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsokon hólánc van.
Hazánkban a szöges abroncsok használata közúton tilos.

AUSZTRIA

November 1-től április 15-ig kötelező a téligumik használata az ország egész területén. A gumiknak legalább 4 mm profilmélységgel kell rendelkezniük. A jogszabály szerint, ha az időjárási viszonyok szükségessé teszik (egybefüggő hó vagy jég az úton), a hólánc használata is kötelező, ezért ha Ausztriába indulnak legyen hólánc is a csomagtartóban!

CSEHORSZÁG

November 1-től április 30-ig a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek esetén, legalább a hajtott tengelyen kötelező a legalább 6 mm profilmélységű téligumi használata azokon az útszakaszokon, amelyeken ezt táblával jelzik.
A hólánc használata a táblákkal jelölt szakaszokon kötelező.

FRANCIAORSZÁG

Általánosan nem kötelező a téligumi használata, a profilmélységnek azonban el kell érnie a 3,5 mm-t.
A hólánc használata a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező.

HORVÁTORSZÁG

November eleje és április vége között számítani kell a téligumi szükségességére Horvátországban, melynek a profilmélysége legalább 4 mm legyen. Jeges útviszonyok vagy 5 cm-nél nagyobb hó esetén kötelező az autóban hóláncot és hólapátot tartani. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négyévszakos gumiabroncsok használata.
A hegyekben a táblával jelzett szakaszokon kérik a hólánc használatát.

LENGYELORSZÁG

A téli gumiabroncs használata javasolt, a hegyekben legyen nálunk hólánc.

LUXEMBURG

Ajánlott a téligumi használata. Figyelem: tilos a vegyes felszerelés (pl. elöl téli-, hátul nyárigumi) használata.

NÉMETORSZÁG

Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyárigumival közlekedik, balesetet okoz vagy a forgalmat akadályozza, súlyos pénzbüntetésre számíthat. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téligumikat felszerelni.
A hólánc használatát táblák szabályozzák.

OLASZORSZÁG

Olaszországban nem egységes a szabályozás, hiszen különböző éghajlati viszonyok jellemzik. Az északi területeken a sípályákhoz vezető hegyi utakra síszezonban előírás a téligumi használata. A hóláncok használatát táblák szabályozzák. A francia határ közelében október 1-től április 15-ig kötelező a téligumi, sőt sokszor a hólánc is.

SZLOVÁKIA

Személyautók esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó-vagy jégréteg borítja kötelező mind a négy keréken legalább 4 mm profilmélységű téligumi használata. Teherautók és autóbuszok számára november 15-től március 31-ig legalább a hajtott tengelyre téligumi felszerelése kötelező.
A hegyekbe ne induljanak el hólánc nélkül.

SZLOVÉNIA

November 15-től március 31-ig kötelező a téligumik használata, ebből azonban elég kettő is. 5 cm-nél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.

ROMÁNIA

November1-től március 31-ig kötelező a téligumik használata.
A hegyekbe vigyenek magukkal hóláncot is.

HÓLÁNCOK

A hóláncok felszereléséről hasznos infomációkat ITT olvashatnak.

* -al jelölt mezők kitöltése kötelező